top of page
  • Foto van schrijverMelissa Feenstra

Niet langer!

Bijgewerkt op: 9 jul. 2019

Daar zat hij dan. Helemaal alleen in een grot. Hij voelde zich verslagen en hopeloos. Niet dat zijn gevoelens heel realistisch waren; God had net vuur vanuit de hemel gestuurd, waarmee God had laten zien dat Hij God was en Baäl niet. Vervolgens had hij gebeden dat God het weer zou laten regenen en na ruim drie jaar was de aarde eindelijk weer nat geworden – en niet zo’n beetje ook. Het waren aardig wat overwinningen die hij had meegemaakt. Maar misschien voelde hij zich juist daarom wel zo moedeloos. Het mooiste lag vast achter hem. Nu koningin Izebel een prijs op zijn leven had gezet, zou hij er vast geweest zijn. Hij wilde sterven.


“Elia, wat doe je hier?” vroeg God. Hij slaakte een zucht. “Ik heb alles gegeven om U te dienen, terwijl alle anderen U hebben verlaten. Nu ben ik alleen overgebleven en willen ze mij ook nog doden. Ik ben niet goed genoeg om U te volgen. Ik wil sterven”, antwoordde hij somber. “Kom naar buiten!” zei God. Hij ging naar buiten. Het begon te waaien en in no-time werd de wind zo sterk dat bergen doormidden spleten. Rotsblokken vlogen overal naar toe. Hij snelde zich naar binnen. Vervolgens begon de grond te schudden en te beven. Het lawaai was immens. Hij had nog nooit zo’n aardbeving meegemaakt. Toen schoten dingen in brand. Overal was vuur. God was echter niet in het natuurgeweld. Uiteindelijk werd het weer stil op de aarde. Hij hoorde het suizen van een zachte stilte. Hij kwam naar de ingang van de rots en opnieuw vroeg God: “Elia, wat doe je hier?” Opnieuw zei hij: “Ik heb alles gegeven om U te dienen, terwijl alle anderen U hebben verlaten. Nu ben ik alleen overgebleven en willen ze mij ook nog doden.” “Kom”, zei God vervolgens, “ga terug de woestijn en wanneer je daar komt, moet je Hazaël zalven tot koning. Zalf Elisa als profeet in jouw plaats, dan ben je niet meer alleen. Ik heb een werk voor je klaarliggen.”


Alles kwijt

Elia was een mens net als wij. Hij had overwinningen en 'down-momenten'. Hij was het ene moment vol hoop en het andere moment zag hij het leven niet meer zitten. Misschien is het wel herkenbaar voor je. Misschien heb je in het verleden prachtige momenten met God meegemaakt, terwijl je je nu afvraagt of het ooit nog zo wordt als dat het was . Misschien heb je wel een Bijbelschool gedaan met vele andere christenen en werd je daar zo door opgebouwd, terwijl je nu vaak het gevoel hebt dat je als enige christen op aarde achter bent gebleven. Misschien heb je een tijd in je leven gekend waarin je continu Zijn zegeningen zag, terwijl je je op dit moment afvraagt of Hij je überhaupt nog ziet staan. Waar je je in het verleden wel degelijk meer dan een overwinnaar voelde, voelt het nu alsof je alles kwijt bent geraakt, je geen hoop meer hebt, je moedeloos bent en je je afvraagt of het ooit nog zo zal worden als in het begin. Indien jij dat bent, dan heb ik goed nieuws!


Weet je, net als Elia mag je je hart luchten bij God. Vertel Hem wat je bezighoudt en vertel Hem wat je mist en pijn doet. Hij wil graag je hart horen. Je mag hier de tijd voor nemen. Maar weet je, als iets niet goed is, dan is het niet het einde. Elia dacht dat hij alleen was, maar er leefden nog 100 profeten. Hij dacht dat hij als enige trouw was aan God, maar er waren nog 7000 die niet hadden geknield voor Baäl. Hij dacht dat het mooiste erop zat en hij wilde sterven, maar het mooiste kwam nog: hij zou als één van de weinige mensen nooit sterven. God had nog een taak voor hem.


Wat er ook is gebeurd in het verleden - dat hoeft niet de toekomst te bepalen. God heeft nog een taak voor jou. Hij heeft een plan voor je leven en met mompelen en wegkwijnen over het verleden bereik je niets. Ook met valse nederigheid, namelijk denken dat je niet goed genoeg bent wat Elia ook deed, bereik je niets. Het is immers toch door genade. Hij wil het door je heen doen. Dus sta op en maak een plan van actie!

  • Als God je in het verleden gebruikt heeft, dan wil Hij dat ook doen in de toekomst

  • Als je God in het verleden hebt ervaren, dan zul je Hem nog meer ervaren in de toekomst

Eén van de mooiste gebeden die ik ooit heb gehoord, was: “God, wilt U iets nieuws doen vandaag?” God is zo creatief dat Hij elke dag iets nieuws wil doen in ons leven. En dat verandert je perspectief! Kijk, het kan voelen alsof we alles kwijt zijn geraakt, maar we kunnen nooit kwijt raken wat God in en door ons heen heeft gedaan. Wat God geeft, kan niemand afpakken. Als we weten dat God altijd bezig is in ons leven en elke dag iets nieuws wil doen, dan kunnen we elke dag aan Hem vragen wat Hij aan het doen is. Hoe kunnen we Hem door deze omstandigheden beter leren kennen? Misschien ervaren we Hem niet zoals we vroeger deden, omdat Hij iets nieuws van Zichzelf wil laten zien. Iets wat we zonder deze omstandigheden nooit hadden kunnen leren kennen.

Eén van de mooiste gebeden die ik ooit heb gehoord, was: “God, wilt U iets nieuws doen vandaag?”

God is goed en Hij is vóór jou. Hij zal alles meewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben. Hij herstelt en geeft overvloedig terug van wat de vijand heeft gestolen. Er dus geen enkele reden om te blijven hangen in spijt. In plaats daarvan: sta op en ga verder op de plek waar Hij je heeft geplaatst!


LEKKER PRAKTISCH: Wat zijn dromen die je vroeger had? Praat met God over hoe je deze dromen weer kan oppakken. Wat zijn stappen die je op dit moment kan zetten? Hoe kun je dat inplannen in je agenda? Heb je iemand nodig die je daarbij kan helpen?

Francis Chan vertelt over een meisje dat God steeds weer vroeg om iets nieuws te doen tijdens de aanbidding. Vanaf 1 minuut. Zo cool!

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page